Captain Canuck a Kanadai nemzeti szuperhős

Nemzeti szuperhős Kanadából!

Egy kis kitekintő a közelgő Kanada Nap alkalmából:  Bemutatjuk a Hungária Kapitányához hasonló felfogásban született kanadai nemzeti szuperhőst, Captain Canuck-ot!

Mi az a Kanada Nap? Július 1-jén van az évfordulója annak, hogy a brit fennhatóságú észak-amerikai tartományok együttesen föderációba tömörültek, amelyet azután Kanadának neveztek el. Forrás: http://www.canadainternational.gc.ca/hungary-hongrie/about-a_propos/facts-faits.aspx?lang=hun

Captain Canuck 1. szám 1975-ből

Captain Canuck színre lép

1975-ben Richard Comely elhatározta, hogy megteremti hazája nemzeti szuperhősét, Captain Canuck-ot. Hőse az akkor jövőnek számító 1993-ban tevékenykedett, amikorra a történet szerint Kanada már a világ legnagyobb hatalmú országává vált. A főszereplő Tom Evans, egy kanadai titkosügynök, aki, miután földönkívüliekkel érintkezik, szupererőre tesz szert.

Hmm… nem ő van az Alpha Flight-ban? – gondolhatják most avatottabb Marvel rajongók. Majdnem. Az X-Men képregényekből ismert, Apha Flight (Alfa Különítmény) kanadai szuperhős csapatból Guardian (Védelmező) valóban hasonlóan néz ki. Ő az X-Men 109. számában debütált, 1978-ban, tehát három évvel Captain Canuck születése után. Nem kizárt, hogy a Chris Claremont és John Byrne alkotópáros számára inspirációul szolgálhatott.

Captain Canuck 1. szám 1975-ből

Új hősök az új generációknak

A Captain Canuck képregényeket azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal adták ki és a kosztümöt is több hős viselte már. Legutóbbi vérfrissítését 2013-ban kapta meg, egy neten elérhető animációs mini-sorozat készült róla.

Köszönjük Zsófinak, aki felhívta rá a figyelmünket! Mi a Magyar Szuperhős Mesék háza táján nagy örömmel láttuk, hogy a nemzeti szuperhős koncepció a nagy kiadók gondozásán kívül is sikeres és maradandó tud lenni. Arra a kérdésre pedig, hogy kis hazánknak is jár-e saját hős, szerintünk egyértelműen igen a válasz. Tudsz más nemzeti szuperhősről a nagyvilágból? Küldd el nekünk! Ide: info[KUKAC]magyarszuperhos.hu

És kellemes Kanada Napot! :)

Még több Captain Canuck (és a képek + infók forrása):
http://www.captaincanuck.com/